top of page

Simptomi i liječenje hipersomnije i narkolepsije

Idiopatska hipersomnija i narkolepsija tipa 1 i 2 relativno su rijetki poremećaji, no unatoč tome, oni vode do niza ozbiljnih problema (npr. u Hrvatskoj osobe s hipersomnijom ovisno o kliničkoj slici imaju pravo na 40-60% invalidnosti). Zajednička karakteristika sva tri neurološka stanja je upravo pretjerana potreba za spavanjem preko noći i pretjerana dnevna pospanost koja utječe na svakodnevno funkcioniranje osobe. Svaka od tri stanja se razlikuju s obzirom na neke karakteristike kliničke slike. Tako se kod idiopatske hipersomnije javlja tzv. opijenost spavanjem koja se obično ne javlja u narkolepsiji tipa 1 i 2. Glavna karakteristika opijenosti spavanjem je to što osoba 30-60 minuta nakon buđenja djeluje dezorijentirano, smanjene pažnje i koncentracije, a takvo stanje može djelovati kao da je osoba alkoholizirana (zato i je dobilo naziv "opijenost" spavanjem). Uz narkolepsiju tipa 1 vrlo često se mogu javiti  paraliza spavanja, hipnagogne i hipnopompne halucinacije te katapleksija. Važno je spomenuti da pretjerano noćno spavanje te pretjerana dnevna pospanost u hipersomniji mogu dovesti do pojave problema na kognitivnom planu (s pamćenjem i učenjem, pažnjom i koncentracijom), emocionalnom (npr. anksioznost i depresija), bihevioralnom (npr. povučenost i pasivnost), ali i u radnom funkcioniranju (nemogućnost izvršavanja radnih obaveza zbog stalnog spavanja i/ili pospanosti). Sve to dodatno može voditi ka problemima u socijalnom, seksualnom i obiteljskom funkcioniranju. Hipersomnija svojim kumulativnim negativnim efektom narušava kvalitetu života oboljelih osoba.

Primjenu KBT-H tretmana u hipersomnijama podržavaju Europsko društvo neurologaSvjetsko udruženje za hipersomnije, Brazilsko društvo za medicinu spavanja, Američka akademija za medicinu spavanja i drugi. 

32535287807_b41afcc9dd_c.jpg

Slika preuzeta s: shorturl.at/osO56

Primarni tretman svih hipersomnija je lijekovima, obično stimulansima. KBT terapija u hipersomnijama, za razliku od nesanice gdje treba biti inicijalni tretman i zamjena za lijekove, služi kao dodatak lijekovima. To znači da bi osoba s hipersomnijom primala i lijekove, ali i KBT-H tretman. KBT-H terapija može pomoći osobi u smanjivanju epizoda katapleksije, smanjivanju umora i problema sa spavanjem, efikasnije nošenje sa svakodnevnim aktivnostima na koje hipersomnija utječe (npr. briga za djecu, radna aktivnost, socijalni život i dr.), smanjivanje negativnih posljedica i učestalosti hipnagognih halucinacija i paralize spavanja, smanjivanje anksioznosti i depresije koje nastaju kao posljedica bolesti i dr. KBT-H terapija odvija se tijekom sedam tjedana i to jednom tjedno u trajanju od 40-60 minuta.

Psiholog Ivan Zečević posebno je educiran iz standardne kognitivno-bihevioralne terapije, te posebno još iz KBT-I pristupa, KBT pristupa za poremećaje spavanja kod djece te KBT tretmana hipersomnija. 

bottom of page