top of page

Simptomi i liječenje nesanice

Nesanica ili insomnija je kronični i ozbiljni javno-zdravstveni problem, a njezina učestalost sve je češća. Može se javiti kao posljedica reakcije na neki stres, kod psihičkih poremećaja, neuroloških, endokrinoloških i drugih bolesti, a neprimjerena i nezdrava higijena spavanja ju dodatno kompliciraju. Simptomi i znakovi nesanice mogu uključivati probleme s usnivanjem, fragmentacijom spavanja (buđenjem tijekom noći), preranim buđenjem ujutro i/ili pretjeranom dnevnom pospanosti. Osim toga, nesanica može dovesti do niza drugih problema i simptoma kao što su problemi s pažnjom i koncentracijom, umorom, pamćenjem, radnom efikasnosti, depresijom, anksioznosti, socijalnim i obiteljskim funkcioniranjem i dr. 

U Hrvatskoj se liječenje nesanice obično provodi isključivo lijekovima koji izazivaju san tzv. hipnoticima. Ti lijekovi su obično namijenjeni akutnom tretmanu nesanice, dok se za kronični oblik preporučuje poseban oblik kognitivno-bihevioralne terapije koji se naziva kraticom KBT-I. Na žalost, iz mog skromnog iskustva tretiranja pacijenata s nesanicom, puno češće se događa da osobe s nesanicom kronično uzimaju hipnotike i po nekoliko godina, čak i desetljeća, prije nego li prime KBT-I terapiju. Dodatan problem je što u Hrvatskoj ima dosta kolega kognitivno-bihevioralnih terapeuta, ali rijetko koji je educiran iz KBT-I pristupa za terapiju nesanice. Pristup liječenju kronične nesanice zasnovanom inicijalno i isključivo na hipnoticima tj. lijekovima za spavanje suprotan je smjernicama Britanskog psihofarmakološkog društva, Američkog psihološkog društva, Američke akademije za medicinu spavanja, Američke akademije za neurologiju i dječju neurologiju, Australazijskog društva za medicinu spavanja, Europskog društva za istraživanje spavanja, Fondaciji za spavanje te mnogih drugih stručnih udruženja koja se bave poremećajima spavanja. 

insomnia-girl-on-bed-with-medicine-and-c

KBT-I terapija preporučena je kao primarni, inicijalni oblik liječenja kronične nesanice. Dakle, KBT-I treba dati pacijentima prije lijekova, a hipnotike tek ukoliko se KBT-I pokaže neefikasan. Istraživanja pokazuju da je efikasnost KBT-I tretmana oko 80-95% kod osoba s kroničnom nesanicom. Razloga za to je dugoročna efikasnost KBT-I tretmana (lijekovi imaju efekt samo dok ih konzumirate), posvećenost KBT-I terapije i na fiziološke i na psihološke faktore koji održavaju kroničnu nesanicu te smanjeno ili potpuno odsustvo negativnih efekta i nuspojava koje obično lijekovi za spavanje mogu izazvati. Iz tog razloga, smatra se da je KBT-I posebno idealan za stariju populaciju, osobe s komorbiditetnim i kroničnim bolestima (kako bi se manje izlagali nuspojavama lijekova) te pacijentima koji imaju kronične probleme s nesanicom. KBT-I namijenjen je u različitim varijantama za djecu, adolescente, odrasle te osobe starije životne dobi. Jedna od dodatnih prednosti je izuzetno kratko trajanje terapije tj. terapija se provodi tijekom 6 tjedana, jedan puta tjedno u trajanju 40-60 minuta. 

Psiholog Ivan Zečević posebno je educiran iz standardne kognitivno-bihevioralne terapije, te posebno još iz KBT-I pristupa, KBT pristupa za poremećaje spavanja kod djece te KBT tretmana hipersomnija. 

image_processing20200424-23052-uebn3r-30
bottom of page