Vrste, simptomi i liječenje kronične boli

Kronična bol definira se kao perzistirajuća bol koja je posljedica nekog medicinskog, najčešće neurološkog ili fizijatrijskog, stanja. U kroničnoj boli osoba tijekom dužeg vremenskog perioda osjeća uglavnom intenzivnu bol koja je značajno može ometati u svakodnevnom životu.

 

Najčešći tipovi kronične boli su: glavobolje/migrene, bol u leđima, bol koju proživljavaju onkološki pacijenti, bol kod artritisa, neuropatska bol, psihogena bol i dr. Dakle, uzroci kronične boli su raznoliki, ali u svakom obliku narušena je kvaliteta života te psihički i fizički status oboljelog. 

Takva kronična bol, osim što može utjecati na radnu sposobnost, može dovesti i do niza emocionalnih i socijalnih problema. Osobe s kroničnom boli sklone su povlačenju, anksioznim reakcijama, depresivnom raspoloženju, problemima sa spavanjem, pretjeranom mirovanju jer strahuju da se dodatno ozljede te stalnoj fokusiranosti na bol i pojavu novih simptoma. Takvo ponašanje zapravo je izravna posljedica neugodnosti i patnje koju stvara kronična bol u životu pojedinca. Stoga, mnogi pacijenti prate stalno znakove i simptome svog stanja kako bi otkrili novi dokaz da im se pogrošava. Sve to zajedno narušava njihovo svakodnevno funkcioniranje.

Tretman kronične boli: kronična bol liječi se primarno lijekovima tzv. analgeticima. Unatoč farmakološkom tretmanu, osobe i dalje mogu osjećati bol, samo u nešto manjoj mjeri te se kronična bol i dalje negativno odražava na kvalitetu života osoba. U tretmanu vrlo je važno imati holistički pristup jer klinička praksa i istraživanja pokazuju da osobe s kroničnom boli imaju ozbiljnije i veće probleme ukoliko su depresivni i/ili anksiozni, imaju problema u nošenju s boli, stresom koji bol stvara i drugim psihološkim faktorima. 

Kognitivno-bihevioralna terapija preporučena je od strane Hrvatskog neurološkog društva, Sjevernoameričkog društva za kralježnicu, Američke akademije fizikalne medicine i rehabilitacije, Američke akademije za fizikalnu terapiju, Američkog psihološkog društva i drugih stručnih udruženja kao odličan dodatak standardnoj terapiji. KBT se smatra zlatnim standardom jer on omogućujue podučavanje klijenta kako da smanji razinu anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem, ali i kako da se nauči efikasno nositi s boli uključujući i svakodnevno funkcioniranje. Zbog toga, KBT terapija ostavlja dugoročan pozitivan efekat na osobu te omogućuje osobi da živi život vrijedan življenja. Neke od prednosti KBT tretmana su smanjenja bol, smanjena foksuiranost na bol i druge simptome, povećana kvaliteta života i smanjene razine anskioznosti, depresije, problema sa spavanjem. Mnogi ne žele ići psihologu specijaliziranom za KBT tretman boli jer misle da je to za one koji su "psihički bolesni", a pri tome zaboravljaju da psihički faktori igraju veliku ulogu u kroničnoj boli imala osoba psihijatrijsku bolest ili ne. 

 

Tretman kronične boli (npr. glavobolje, bolna leđa, onkološki pacijenti itd.) uz pomoć kognitivno-bihevioralne terapije preporučju:

1. Američko psihološko društvo

2. Sjevernoameričko društvo za kralježnicu

3. Američka akademija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

4. Američka akademija za fizikalnu terapiju

5. Hrvatsko neurološko društvo

Kontaktirajte me

Ivan Zečević, mag.psych.

Privatna psihološka praksa „KBT opcija“
Novakova 10, 10000 Zagreb
tel: 01/4818-745
mob: 099 677-7383 ili 099 3095-112

Za sva pitanja i naručivanje možete me kontaktirati ovdje: psihologzecevic@gmail.com

Moje usluge možete naručiti online ili u privatnoj psihološkoj praksi "KBT opcija".

© 2023 by Modern Mindful Therapy.