top of page

Kronična bol definira se kao perzistirajuća bol koja je posljedica nekog medicinskog, najčešće neurološkog ili fizijatrijskog, stanja. U kroničnoj boli osoba tijekom dužeg vremenskog perioda osjeća uglavnom intenzivnu bol koja je značajno može ometati u svakodnevnom životu.

 

Najčešći tipovi kronične boli su: glavobolje/migrene, bol u leđima, bol koju proživljavaju onkološki pacijenti, bol kod artritisa, neuropatska bol, psihogena bol i dr. Dakle, uzroci kronične boli su raznoliki, ali u svakom obliku narušena je kvaliteta života te psihički i fizički status oboljelog. 

Takva kronična bol, osim što može utjecati na radnu sposobnost, može dovesti i do niza emocionalnih i socijalnih problema. Osobe s kroničnom boli sklone su povlačenju, anksioznim reakcijama, depresivnom raspoloženju, problemima sa spavanjem, pretjeranom mirovanju jer strahuju da se dodatno ozljede te stalnoj fokusiranosti na bol i pojavu novih simptoma. Takvo ponašanje zapravo je izravna posljedica neugodnosti i patnje koju stvara kronična bol u životu pojedinca. Stoga, mnogi pacijenti prate stalno znakove i simptome svog stanja kako bi otkrili novi dokaz da im se pogoršava. Sve to zajedno narušava njihovo svakodnevno funkcioniranje.

Tretman kronične boli: kronična bol liječi se primarno lijekovima tzv. analgeticima. Unatoč farmakološkom tretmanu, osobe i dalje mogu osjećati bol, samo u nešto manjoj mjeri te se kronična bol i dalje negativno odražava na kvalitetu života osoba. U tretmanu je važno imati sveobuhvatan pristup jer klinička praksa i istraživanja pokazuju da osobe s kroničnom boli imaju ozbiljnije i veće probleme ukoliko su depresivni i/ili anksiozni, imaju problema u nošenju s boli, prepuštaju se bolnom iskustvu i imaju problema sa stresom koji bol stvara i drugim psihološkim faktorima. 

Chronic-Pain-blog-image.jpg

Simptomi i liječenje kronične boli

Kognitivno-bihevioralna terapija preporučena je od strane Hrvatskog neurološkog društva, Sjevernoameričkog društva za kralježnicu, Američke akademije fizikalne medicine i rehabilitacije, Američke akademije za fizikalnu terapiju, Američkog psihološkog društva i drugih stručnih udruženja kao odličan dodatak standardnoj terapiji. KBT se smatra zlatnim standardom jer on omogućuje podučavanje klijenta kako da smanji razinu anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem, ali i kako da se nauči efikasno nositi s boli uključujući i svakodnevno funkcioniranje te modificiranje same percepcije boli. Zbog toga, KBT terapija ostavlja dugoročan pozitivan efekt na osobu te omogućuje osobi da živi život vrijedan življenja. Neke od prednosti KBT tretmana su smanjena bol, smanjena fokusiranost na bol i druge simptome, povećana kvaliteta života i smanjene razine anksioznosti, depresije, problema sa spavanjem. Mnogi ne žele ići psihologu specijaliziranom za KBT tretman boli jer misle da je to za one koji su "psihički bolesni", a pri tome zaboravljaju da psihički faktori igraju veliku ulogu u kroničnoj boli bez obzira imala osoba psihijatrijsku bolest ili ne. 

 

Tretman kronične boli (npr. glavobolje, bolna leđa, onkološki pacijenti itd.) uz pomoć kognitivno-bihevioralne terapije preporučuju:

1.Američko psihološko društvo

2.Sjevernoameričko društvo za kralježnicu

3.Američka akademija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju

4.Američka akademija za fizikalnu terapiju

5.Hrvatsko neurološko društvo

chronic-pain-768x576.jpg

Slika preuzeta s: shorturl.at/aorIN

Slika preuzeta s: shorturl.at/fkwQY

bottom of page