top of page

Paraliza spavanja, noćne more i strahovi: Simptomi i liječenje

Paraliza spavanja, noćne more i noćni strahovi relativno su česta pojava kod djece te rjeđe kod odraslih osoba. Paraliza spavanja i noćne more, za razliku od noćnog straha, javljaju se tijekom REM faze spavanja. Paraliza spavanja javlja se tijekom prijelaza iz budnog stanja u spavanje, ili obrnuto, iz faze spavanja u budnost. Ona obično kratko traje, no tijekom nje osoba se ne može pomicati ni govoriti, može proživljavati osjećaj pritiska npr. na prsima i to može djelovati kao izuzetno zastrašujuće iskustvo, iako je bezopasno. Proživljavanje paralize spavanja može voditi ka strahu, anksioznosti, depresiji ili drugim promjenama psihičkog statusa.

Tijekom noćne more osoba može iskusiti tijekom noći ponovljena buđenja nakon zastrašujućeg sna koji se obično ponavlja. Noćne more mogu dovesti do sličnih problema kao i nesanica jer se osobe često bude u večernjim satima zbog ružnih snova te se zbog toga boje ponovno zaspati, plaču, ostaju uplašeni i dr. U intenzivnijim slučajevima, osoba može razviti strah od spavanja, što dodatno pogađa njezino svakodnevno funkcioniranje. Kada se probude iz noćne more, osobe se obično mogu sjećati sna do detalja, a sam san se obično opisuje kao zastrašujući, preplavljujući događaj koji se vrti oko tema: samopouzdanja, prijetnje za fizičku sigurnost, psihološke prijetnje, prijevare i dr.  

Noćni strah javlja se tijekom NREM faze spavanja, a ljudi koji ga proživljavaju mogu imati širom otvorene oči dok spavaju, djeluju zbunjeno, bivaju neresponzivni i ne mogu komunicirati s drugima. U nekim situacijama osoba će izgledati i pokušavati obavljati radnje kao što su udaranje, bježanje iz kuće, vikanje, plakanje ili obavljanje neke druge aktivnosti. U nekim situacijama, opasno ih je buditi jer postoji rizik da osoba s noćnim strahom iskali svoj strah (nenamjerno) u vidu fizičke i/ili verbalne agresije na osobi koja ju je probudila. Za razliku od noćnih mora gdje se osoba može sjećati sadržaja zastrašujućeg sna, osobe s noćnim strahom obično ga se ne sjećaju. 

Liječenje u ekstremnim slučajevima obično se bazira na antidepresivima i anksioliticima. Kognitivno-bihevioralna terapija pokazala se izuzetno efikasnom u redukciji negativnih posljedica koje paraliza spavanja, noćne more i strahovi ostavljaju na osobe, ali i na smanjivanje učestalosti njihove pojavnosti kod osoba. Uz to, KBT se pokazao efikasan u smislu da osoba može prebaciti noćne more i strahove u ugodni sadržaj. Trenutno Američka akademija za medicinu spavanja preporučuje rutinsku upotrebu različitih varijanti KBT terapije za različite forme problema s noćnim morama. To uključuje KBT terapije kao što su terapije lucidnim spavanjem, terapija izlaganjem, relaksacijom i reskricpijom, terapija uvježbavanjem imaginacije i dr. 

the_old_hag_by_papaya_style_dbr04xc-full

Preuzeto s: shorturl.at/jxJQ4

bottom of page